Scarabee, de plek waar iedereen terecht kan die geraakt is door kanker, start op 18 januari een ‘inloophuiskamer’ in Katwijk.
In Leiden is Scarabee inmiddels een begrip. Patiënten, naasten en nabestaanden zijn daar welkom om langs te komen voor een goed gesprek, voor informatie of voor activiteiten en contact met lotgenoten. “We zijn er voor de inwoners van negen omliggende gemeenten”, vertelt leidinggevend coördinator Cora Disseldorp. “Ons centrum in Leiden aan de Oude Vest is het kloppend hart van onze organisatie, maar niet voor iedereen uit de regio zijn we even
makkelijk te bereiken. Daarom starten we vanaf donderdagmorgen 18 januari, en daarna elke derde donderdag van de maand, ook in Katwijk. In de huiskamer van de bibliotheek aan de Schelpendam kunnen mensen terecht voor een luisterend oor en het ontmoeten van lotgenoten.”
Ervaringsdeskundige Dikkie van der Zwart uit Katwijk is enthousiast dat mensen die geraakt zijn door kanker nu ook in haar woonplaats een plek hebben om elkaar te ontmoeten. Na de diagnose borstkanker ging ze een intensief traject in, en had ze grote behoefte om lotgenoten te ontmoeten. “Natuurlijk had ik hele lieve mensen om mij heen, maar ik had vaak het idee dat ze mij niet begrepen. Op internet kwam ik Scarabee tegen.” Ze volgde in Leiden
de cursus ‘Samen verder na borstkanker’. “Daar heb ik echt heel veel aan gehad. Het was heerlijk om vrouwen te ontmoeten die hetzelfde meemaakten. Het is zo fijn om begrip te vinden bij anderen, om te zien dat er geknikt wordt als je een verhaal vertelt, en om samen te lachen en te huilen. Het heeft mij echt heel goed gedaan.” Ook ruim een jaar na de cursus hebben de vrouwen nog contact met elkaar. “Weet je, je voelt je tegenover mensen soms
een ouwe zeur omdat je door je ziekte en de behandelingen niet meer zoveel energie hebt. Al is de kanker weg, ik ben nog steeds veel sneller moe. Bij lotgenoten hoef je dat niet uit te leggen, en het geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan.”
Dat Dikkie naar Leiden moest om naar Scarabee te gaan vond ze niet erg, ‘al was het lopen van de parkeergarage naar de Oude Vest soms een hele opgave. “Daarom ben ik erg blij dat er in Katwijk een plek komt waar mensen die geraakt zijn door kanker elkaar kunnen
ontmoeten. Gewoon, laagdrempelig bij een kopje koffie.”
“Leiden is best ver voor een bakkie”, lacht ook Cora. “Fijn dat we hier in Katwijk gaan beginnen, en alle medewerking krijgen van de bibliotheek en het Welzijnskwartier.“
In de bibliotheek worden bezoekers welkom geheten door ervaren en geschoolde Katwijkse gastvrouwen. “Zij richten zich op de mens, en niet op de ziekte, en zijn getraind zijn om te luisteren en vragen te beantwoorden. Als er behoefte is aan een vervolggesprek, maken zij daar een afspraak voor.”
www.inloophuisscarabee.nl
Voor een luisterend oor, het stellen van vragen en het ontmoeten van lotgenoten is iedereen die geraakt is door kanker op 18 januari van 10.00 tot 12.00 uur welkom in de huiskamer van de Openbare Bibliotheek, Schelpenkade 1 in Katwijk.
Verslag in Katwijkse krant betreffende bezwaar tegen de afwijzing van subsidie door Katwijk.
In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. het heeft zijn wortels in een stuk klassieke latijnse literatuur uit 45 v.Chr. en is dus meer dan 2000 jaar oud. Richard McClintock, een professor latijn aan de Hampden-Sydney College in Virginia, heeft één van de meer obscure latijnse woorden, consectetur, uit een Lorem Ipsum passage opgezocht, en heeft tijdens het zoeken naar het woord in de klassieke literatuur de onverdachte bron ontdekt. Lorem Ipsum komt uit de secties 1.10.32 en 1.10.33 van “de Finibus Bonorum et Malorum” (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. Dit boek is een verhandeling over de theorie der ethiek, erg populair tijdens de renaissance. De eerste regel van Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet..”, komt uit een zin in sectie 1.10.32.